Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΗΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ


Ορισμένες νοητικές ικανότητες, όπως η ταχύτητα αντίληψης, η λογική σκέψη και η ευχέρεια επίλυσης οπτικών προβλημάτων, αρχίζουν να μειώνονται από την ηλικία των 27 ετών κατά μέσο όρο, δείχνει επταετής μελέτη σε 2.000 Αμερικανούς.

Ο Δρ Τίμοθι Σάλτχαους του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια υπέβαλε εθελοντές 18 έως 60 ετών σε μια σειρά από νοητικά τεστ, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων την επίλυση παζλ, την ανάκληση λέξεων και λεπτομερειών καθώς και τις γλωσσικές ικανότητες. Οι εξετάσεις αυτές είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν οι γιατροί στη διάγνωση της άνοιας.

Σε 9 από τα 12 τεστ, η ηλικία στην οποία οι επιδόσεις κορυφώνονται είναι κατά μέσο όρο τα 22 χρόνια.


Η ηλικία στην οποία αρχίζει να καταγράφεται αισθητή έκπτωση στην ταχύτητα αντίληψης, τη λογική σκέψη και τις οπτικές-χωρικές ικανότητες, ήταν τα 27 χρόνια.

Αλλες λειτουργίες, όπως η μνήμη, παραμένουν ανέπαφες μέχρι τα 37 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ οι ικανότητες που βασίζονται σε συσσωρευμένη γνώση, όπως το μέγεθος του λεξιλογίου και οι γενικές γνώσεις, συνεχίζουν να βελτιώνονται μέχρι την ηλικία των 60 ετών.


Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες για τη διατήρηση του νεανικού σφρίγους στον εγκέφαλο πρέπει να ξεκινούν από νωρίς, και όχι στην τρίτη ηλικία όπως συνήθως.