Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 οι Έλληνες ψήφισαν νέο σύνταγμα και όρισαν ως κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Το 1828 ο Καποδίστριας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έβγαινε από τη μακραίωνη σκλαβιά και χρειαζόταν πολλή δουλειά για να μπορέσει να οργανωθεί σαν κράτος.

Ο Ι. Καποδίστριας ήθελε να οργανώσει το νέο κράτος στα πρότυπα των ευρωπαϊκών κρατών. Μην ξεχνάμε πως και ο ίδιος είχε ζήσει στην Ευρώπη και είχε ανώτερο αξίωμα (υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας).

Οργάνωσε τα οικονομικά του κράτους. Ίδρυσε τράπεζα και έκοψε το πρώτο ελληνικό νόμισμα,  το φοίνικα, αντικαθιστώντας τα τουρκικά γρόσια.

Έδωσε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση, που ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στη χώρα. Δημιούργησε τη βασική και την επαγγελματική εκπαίδευση. Ιδρύθηκαν στη χώρα πολλά σχολεία, τα αλληλοδιδακτικά. Ονομάστηκαν έτσι, γιατί οι μαθητές που προάγονταν στις μεγαλύτερες τάξεις, αναλάμβαναν το ρόλο του δασκάλου για τους μαθητές των μικρότερων τάξεων, επειδή δεν υπήρχαν και οι δάσκαλοι.

Στον τομέα της γεωργίας ίδρυσε τη Γεωργική σχολή στην Τίρυνθα. Επίσης έφερε την καλλιέργεια της πατάτας και ανέπτυξε τη μεταξοκαλλιέργεια.

Ίδρυσε τη σχολή Ευελπίδων και προσπάθησε να οργανώσει τον άτακτο στρατό σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Γι' αυτό το λόφο έφερε ξένους αξιωματικούς στην Ελλάδα.

Για να καταφέρει όλα αυτά και πολλά άλλα συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολλών που τον κατηγόρησαν ως αυταρχικό και δικτάτορα.

 

Αυτή η αντιπαλότητα οδήγησε τελικά στη δολοφονία του το Σεπτέμβρη του 1831 στο Ναύπιλο, έξω από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ερωτήσεις

1) Ποια η προσφορά του Καποδίστρια: α) στην οικονομία β) στη στρατιωτική οργάνωση γ) στην εκπαίδευση;

2) Γιατί ο Ι. Καποδίστριας έδειξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την παιδεία;

3) Κατά τη γνώμη σας προσέφερε στο ελληνικό κράτος;

Κάνω επανάληψη σ' αυτά που έμαθα ΕΔΩ