Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ


γράφει η μαθήτρια Σταμίδη Εβελίνα 

Ο ρατσισμός είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι σ’όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης . Ρατσισμός είναι όταν θεωρείς κάποιον κατώτερο σου για διάφορους λόγους .Το δηλητήριο του ρατσισμού δηλητηριάζει όλες τις κοινωνίες όλες τις εποχές κι έχει ως επίκεντρό του τους πιο <<ευάλωτους>>.

Υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού .Όπως ο φυλετικός ρατσισμός ή εθνικιστικός ρατσισμός (εθνικισμός, σωβινισμός) ,θρησκευτικός ρατσισμός, κοινωνικός ρατσισμός.

Ακρότητες του ρατσισμού είναι ο ναζισμός με αποκορύφωμα την προσπάθεια αφανισμού των εβραίων, οι πόλεμοι στο Ιράν από τους αμερικανούς και γενικότερα ο τρόπος αντιμετώπισης των ντόπιων για τους μετανάστες.(όντως δεν είναι κι η καλύτερη).

Κάποιοι άνθρωποι στο πέρασμα των χρόνων κατάλαβαν πως ο ρατσισμός δεν πρέπει να υπάρχει. Γι αυτό αποφάσισαν να φτιάξουν οργανώσεις σαν τη unisef oι οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό. Επίσης υπάρχουν κάποιοι πρεσβευτές όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ο οποίος με τη χαρακτηριστική φράση του: I have a dream (έχω ένα όνειρο) ξεκίνησε τον αγώνα του και θυσιάστηκε γι αυτόν.

΄Όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε ίσοι κι ότι δεν πρέπει να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους ανάλογα με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διότι έτσι γινόμαστε κι εμείς ρατσιστές. 


Τώρα πλέον στην Αμερική που έχουν έγχρωμο πρόεδρο, τον Μπάρακ Ομπάμα όλοι λένε πως θα φέρει αλλαγές κι ότι είναι ένα σπουδαίο βήμα για την ανθρωπότητα .Μερικοί έχουν παρατηρήσει ότι μοιάζει ως χαρακτήρας με τον προαναφερόμενο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Ποιος ξέρει μπορεί να είναι κι έτσι… Αυτό θα αποδειχθεί εν καιρώ .


 

 

                      I HAVE A DREAM …..  


21 Μαρτίου : παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού