Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΜΑΘΗΜΑ 37ο : Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ






Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι  30,2 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα και καλύπτει το 6.0% της ολικής επιφάνειας της γης και το 20.4% της στεριάςΟ πληθυσμός της είναι 900 εκατομμύρια και αποτελεί περίπου το 14% του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού της γης.

Η ήπειρος περιβάλλεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα βόρεια, τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα στα βορειοανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό στα νοτιοανατολικά,  τον νότιο παγωμένο ωκεανό στα νότια  και τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά.

Η Αφρική μαζί με την Ασία και την Ευρώπη αποτελεί τον λεγόμενο Παλαιό Κόσμο. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η Αφρική ήταν η πρώτη περιοχή στην οποία έζησε ο άνθρωπος.

Η Αφρική χωρίζεται από τον Ισημερινό σε δύο κομμάτια, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο τις ίδιες περίπου κλιματολογικές συνθήκες. Το μεγαλύτερο μέρος  της Αφρικής βρίσκονται μέσα στις δύο τροπικές ζώνες , ενώ η υπόλοιπη βρίσκεται όχι πολύ μακριά από τις δύο αυτές ζώνες. Το γεγονός αυτό αποτελεί και το χαρακτηριστικό και καθοριστικό στοιχείο στη διαμόρφωση του κλίματος της Αφρικής.

Έτσι, στην κεντρική περιοχή της Αφρικής υπάρχει το ισημερινό κλίμα, ακολουθούν κατόπιν οι δύο ζώνες των ισημερινών μουσώνων, κατόπιν οι ζώνες του τροπικού και τέλος οι ζώνες του υποτροπικού κλίματος .



ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Kilimanjaro                       5885                  Tanzania

Ras Dashen                       3990                   Ethiopia

Mount Cameroon          3956                  Cameroon

Mount Margherita         3952           Uganda/Congo            

Mount Kenya                   3825                    Kenya

Jebel Toubkal                   3757                 Morocco

Volcan Karisimbi            3324                 Rwanda

Mount Meru                     3170                 Tanzania

Pico Basile                          3011              Island Bioko,                                                                                Equatorial Guinea

ΠΟΤΑΜΟΙ ΚΑΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ



Σ΄αυτήν την ιστοσελίδα, η οποία είναι διαθέσιμη στην αγγλική γλώσσα, μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την Αφρική  και να εξασκηθείτε διασκεδαστικά.   ΚΛΙΚ