Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΑΡΗ


Ιριδίζουσες εναποθέσεις που εντοπίζονται στον Άρη πιθανολογούν πως  ο πλανήτης ήταν υγρός για δισεκατομμύρια χρόνια, πολύ περισσότερα από ότι θεωρούσαμε μέχρι τώρα, αναφέρουν αμερικάνοι ερευνητές. Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα από το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA (MRO), θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκυπτο στις θεωρίες για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη.  

Οι πλούσιες σε πυρίτιο εναποθέσεις και το σημαντικότερο ο νέος τύπος μεταλλεύματος που περιέχει νερό και εντοπίστηκε στον Άρη θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για τη δημιουργία νέων θεωριών για ύπαρξη ζωής στον πλανήτη. Τα παλαιότερα ενυδατωμένα υλικά είναι αργιλώδη, δημιουργήθηκαν πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια όταν ηφαιστειακοί βράχοι εμποτίστηκαν για μεγάλες χρονικές περιόδους σε νερό. Αργότερα, ενυδατωμένα θειικά άλατα σχηματίστηκαν εκεί όταν το αλμυρό και ελαφρά όξινο νερό εξατμιζόταν. Ενυδατωμένα πυριτικά άλατα, κοινώς γνωστό ως οπάλιο, σχηματίστηκαν όταν υγρό νερό μεταμόρφωσε τα υλικά που δημιουργήθηκαν από ηφαιστειακές δραστηριότητας ή πτώσεις μετεωριτών στην επιφάνεια του πλανήτη. Έχουν βρεθεί στον κρατήρα Gusev από το όχημα "Spirit" και από το "MRO" στα φαράγγια Valles Marineris και άλλες σχετικά νέες περιοχές του Άρη. "Βλέπουμε τις πολυάριθμες προεξοχές των οπάλ μεταλλευμάτων… γύρω από το Valles Marineris και μερικές φορές μέσα στο ίδιο το σύστημα του φαραγγιού", αναφέρει ο Ralph Milliken μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Jet Propulsion Laboratory (JPL) στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. 


 Η ερευνητική ομάδα του Milliken θεωρεί πως το νερό διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στο σχηματισμό των οπάλ. Το σημαντικότερο από όλα είναι πως όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που υπήρξε νερό στον πλανήτη Άρη τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έχει αναπτυχθεί ζωή. Αυτή τη στιγμή το όχημα Phoenix που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη έχει μειώσει την ερευνητική του δραστηριότητα καθώς ανέλυε δείγματα πάγου και χώματος από τη βόρεια πολική περιοχή του πλανήτη. Με το Αριανό καλοκαίρι να υποχωρεί, η προσφορά ενέργειας στους ηλιοσυλλέκτες του οχήματος είναι πολύ χαμηλή. Θέτοντας εκτός λειτουργία ορισμένα όργανα του Phoenix οι επιστήμονες θα κατορθώσουν να επιμηκύνουν τη ζωή του για αρκετές εβδομάδες. Το Phoenix προσγειώθηκε πριν από πέντε μήνες για να διαπιστώσει αν ο Άρης έχει τα σωστά συστατικά για να υποστηρίξει ζωή.

Videos σχετικά με τον Άρη