Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΜΑΘΗΜΑ 8ο : ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Οι περισσότεροι Έλληνες ζούσαν από τη κτηνοτροφία, τη γεωργία και πολλοί λίγοι από τη βιοτεχνία. Την περίοδο της τουρκοκρατίας σχηματίστηκαν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις οι οποίες ονομάζονταν τσιφλίκια. Αυτές ανήκαν κυρίως σε Τούρκους και καλλιεργούνταν προϊόντα που είχαν μεγάλη ζήτηση, όπως βαμβάκι, σταφίδα, καπνός.

τσιφλίκια



Οι Έλληνες όμως κατάφεραν να πάρουν με τον καιρό στα χέρια τους το εμπόριο. Τα προϊόντα πουλιόνταν στο παζάρι που γινόταν μια φορά την εβδομάδα στο κεφαλοχώρι της περιοχής. Σε ορισμένα μέρη γινόταν εμποροπανηγύρεις μια φορά το χρόνο.

παζάρι στην Αθήνα


παζάρι στην Κόρινθο



Μάλιστα σε μερικά μέρη μια φορά το χρόνο γίνονταν και εμποροπανηγύρεις όπου πραματευτάδες με καραβάνια έφερναν τα προϊόντα που ήταν προς πώληση.

πραματευτής


καραβάνια

Η ελληνική ναυτιλία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα ύστερα από τη συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή (1774) που έγινε ανάμεσα στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η συνθήκη αυτή επέτρεπε στα ελληνικά καράβια να υψώνουν ρωσική σημαία και να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλη την Οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά νησιά  (Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά) να αποκτήσουν ισχυρό εμπορικό στόλο και να γνωρίσουν μεγάλη οικονομική άνθηση.


νησιώτης ναυτικός

Στη ναυτιλία οι ιδιοκτήτες των καραβιών έβαζαν τα κεφάλαια. Οι τεχνίτες και οι ναύτες τη δουλειά τους. Στο τέλος είχαν μερίδιο στην ιδιοκτησία και στα κέρδη. Οι βιοτεχνίες δεν ανήκαν σε έναν αλλά ήταν συνεταιριστικές. Παρήγαγαν όλοι και είχαν όλοι μερίδιο από τα κέρδη. Σημαντικοί συνεταιρισμοί αναπτυχθήκαν στα Αμπελάκια, στην Καστοριά και αλλού.

Επίσης και κάποια επαγγέλματα και τέχνες λειτουργούσαν ομαδικά όπως για παράδειγμα των χτιστών των χρυσοχόων, των γουναράδων.


Κάνω ΚΛΙΚ και βλέπω πληροφορίες για τα Αμπελάκια