Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΤΟ ΜΑΤΙ - ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ - ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ - ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

Όραση είναι η αίσθηση με την οποία αναγνωρίζουμε την ένταση του φωτός, το χρώμα, την απόσταση, το σχήμα, το μέγεθος και τη θέση των διάφορων αντικειμένων που μας περιβάλλουν. 

Όργανα της όρασης είναι τα μάτια.

Τα μέρη του ματιού


Προβλήματα όρασης



Οι κυριότερες ανωμαλίες της ο. είναι μυωπία, η υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία, ο αστιγματισμός, ο στραβισμός, η αχρωματοψία.



Οι φωτεινές ακτίνες που προέρχονται από ένα αντικείμενο προσπίπτουν στο μάτι, διέρχονται από τον κερατοειδή χιτώνα, το υδατοειδές υγρό, την κόρη, το φακό και το υαλοειδές σώμα, συγκλίνουν και προσπίπτουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, σχηματίζοντας πάνω σ` αυτόν το είδωλο του αντικειμένου. Το είδωλο είναι μικρότερο του πραγματικού και ανεστραμμένο.

Πως σχηματίζεται το είδωλο



Το είδωλο προκαλεί χημικές μεταβολές πάνω στον αμφιβληστροειδή, οι οποίες διεγείρουν τα νευρικά κύτταρά του. Οι νευρικές διεγέρσεις μεταβιβάζονται με τις νευρικές ίνες του οπτικού νεύρου στο οπτικό κέντρο του φλοιού του εγκέφαλου, όπου δημιουργείται το αίσθημα της ο. και η ανόρθωση του ειδώλου, για να βλέπουμε τα αντικείμενα κανονικά. 

Το είδωλο σχηματίζεται ταυτόχρονα και στα δύο μάτια. Τα δύο είδωλα όμως συνθέτονται στο οπτικό κέντρο και φαίνονται ως ένα είδωλο, εφόσον βέβαια τα μάτια βρίσκονται στην κανονική τους θέση, ενώ σε μετατόπισή τους βλέπουμε τα αντικείμενα διπλά.

Το δάκρυ