Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ '21 ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Το 1863 οι Μεγάλες Δυνάμεις, μετά την αποχώρηση του Όθωνα, αποφάσισαν να στέψουν βασιλιά της Ελλάδας τον πρίγκιπα της Δανίας Γεώργιο.

ο πρίγκηπας Γεώργιος

ο βασιλέας Γεώργιος Α΄

Το 1864 ο Γεώργιος Α΄ στέφθηκε βασιλιάς της Ελλάδας και δημιούργησε τη βασιλική δυναστεία των Γλύξμπουργκ.

η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου Α΄ στον Πειραιά

ο βασιλιάς Γεώργιος και η βασίλισσα Όλγα

η δολοφονία του Γεωργίου Α΄ στη Θεσσαλονίκη το 1913

Η Αγγλία παραχώρησε σαν δώρο στο νέο βασιλιά τα Επτάνησα, επειδή ήθελαν να εξασφαλίσουν τη φιλία του ελληνικού λαού. Τα Επτάνησα, όπως θυμόμαστε, δεν είχαν γνωρίσει τη τουρκική σκλαβιά. Μετά από αυτά τα γεγονότα ο ελληνικός λαός ήλπιζε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες στον τόπο τους.

η ένωση Ριζοσπαστών που πρωτοστάτησε στην ένωση των Επτανήσων - επέτειος της ένωσης των Επτανήσων

το ψήφισμα της ένωσης των Επτανήσων

Την ίδια χρονιά ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα, που περιορίζει την εξουσία του βασιλιά και αναγνωρίζει την ελευθερία του Τύπου. Επίσης καθιέρωσε ως πολίτευμα της χώρας τη Βασιλευόμενη Δημοκρατία, καταργώντας το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας του Όθωνα. Το σύνταγμα αυτό ήταν από τα δημοκρατικότερα της Ευρώπης και διατηρείται για πολλά χρόνια.

απόσπασμα από το σύνταγμα του 1864


Το 1866 ξεσπά στην Κρήτη επανάσταση, η οποία αποτυγχάνει και το νησί δεν ελευθερώνεται. Χαρακτηριστική στιγμή της ήταν το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου.

Το κράτος  στα χρόνια του Γεωργίου Α΄, άρχισε να παραχωρεί τα εθνικά κτήματα στους ακτήμονες και στους γεωργούς,για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο τομέας  της γεωργίας.

Άρχισε να αναπτύσσεται το εμπόριο.Σ' αυτό συνέβαλαν πάρα πολύ οι Έλληνες έμποροι του εξωτερικού και του εσωτερικού, οι οποίοι διέθεσαν πολλά χρήματα. 

Ο τομέας της βιομηχανίας δεν κατάφερε να αναπτυχθεί. Έτσι οι ανάγκες της χώρας καλύπτονταν με εισαγωγές ξένων προϊόντων. 

Επειδή όμως δεν υπήρχε η αναμενόμενη ανάπτυξη (αυτή την εποχή διανύουμε την μεγάλη ανάπτυξη κατά τη Βιομηχανική Επανάσταση),  τα έξοδα του κράτους ήταν πάντα περισσότερα από τα έσοδα και η χώρα προσπαθούσε να καλύψει το έλλειμμα με εξωτερικό δανεισμό.

Ο μεγάλος εξωτερικός δανεισμός έφερε και εξάρτηση της χώρας στους ξένους. Η χώρα πολλές φορές αναγκάστηκε να υποκύψει στις αξιώσεις των ξένων, όχι μόνο σε οικονομικά θέματα αλλά και σε εθνικά. Δανειζόταν με τοκογλυφικούς όρους και ήταν ουσιαστικά έρμαιο των διαθέσεων των Μεγάλων Δυνάμεων.

η Ελλάδα το 1864

Αυτήν την περίοδο περνάμε από τη γενιά του 1821 που συμμετείχε στην Επανάσταση στη νέα γενιά και σε νέες ιδέες. Η νέα γενιά πολιτικών καταφέρνει να ομαλοποιήσει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. 

Η πιο σοβαρή αλλαγή που έγινε στο πολιτικό προσκήνιο με εισήγηση του Χαρίλαου Τρικούπη το 1875, ήταν η καθιέρωση της «αρχής της δεδηλωμένης». Σύμφωνα με αυτήν ο βασιλιάς ήταν υποχρεωμένος να δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που είχε την πλειοψηφία στη βουλή. Μέχρι τότε μπορούσε να την αναθέτει σε όποιον ήθελε.

ο Χαρίλαος Τρικούπης

η γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου που ονομάζεται Χαρίλαος Τρικούπης

Πλέον αρχίζει ο σταδιακός εκδημοκρατισμός στην Ελλάδα.

Δείτε τις βιογραφίες: Χαρίλαος Τρικούπης,   Γεώργιος Α΄