Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ HUBBLE


Το HST (Hubble Space Telescope) είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας της ESA (European Space Agency) και της NASA (National Aeronautics and Space Administration), το οποίο αφορά τη διαχείριση του διαστημικού αστεροσκοπείου μακράς διάρκειας, Hubble, προς όφελος της διεθνούς αστρονομικής κοινότητας. Το διαστημικό τηλεσκόπιο HST, τέθηκε σε χαμηλή τροχιά στις 25 Απριλίου 1990, και σε απόσταση 600 χιλιόμετρα από την απιφάνεια της γης
Το HST (Hubble Space Telescope) είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας της ESA (European Space Agency) και της NASA (National Aeronautics and Space Administration), το οποίο αφορά τη διαχείριση του διαστημικού αστεροσκοπείου μακράς διάρκειας, Hubble, προς όφελος της διεθνούς αστρονομικής κοινότητας. Το διαστημικό τηλεσκόπιο HST, τέθηκε σε χαμηλή τροχιά στις 25 Απριλίου 1990, και σε απόσταση 600 χιλιόμετρα από την απιφάνεια της γης. 

Το κύριο κάτοπτρό του έχει διάμετρο 2,4 μέτρα ενώ το μήκος από άκρη σε άκρη είναι 13,1 μέτρα, και η διάμετρος των ποιό απομακρυσμένων σημείων του 4,5 μέτρα. Η κατασκευή συμπληρώνεται από επιπλέον συσκευές (3 φωτογραφικές κάμερες, 2 φασματογράφους, διορθωτές οπτικών παρεκκλίσεων, αισθητήρες καθοδήγησης). Όλα τα παραπάνω σε συνδυαμό με το γεγονός ότι το Hubble βρίσκεται πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα, του παρέχουν τη δυνατότητα ανάλυσης 0,1 δεύτερα λεπτά του τόξου, 10 φορές μεφαλύτερη από τα γήινα τηλεσκόπια. 

Αν και το Hubble λειτουργεί ολόκληρο το 24ώρο, η κάθε του τροχιά διαρκεί περίπου 95 λεπτά, με το χρόνο να μοιράζεται μεταξύ «προετοιμασίας» και «παρατήρησης». Ο χρόνος «προετοιμασίας» περιλαμβάνει, την περιστροφή του τηλεσκοπίου ώστε να στοχεύσει ένα νέο αντικείμενο, ή να αποφύγει τον Ήλιο ή την Σελήνη καθώς επίσης και το χρονικό διάστημα ρύθμισης των κεραίων του ώστε να επιτευχθεί η επικοινωνία με τον σταθμό στην επιφάνεια της γης.

Δείτε ιστοσελίδες σχετικές με το Hubble ΕΔΩ

                                                                           ΕΔΩ

Hubble Space Telescope - Chapter 1

Hubble Space Telescope - Chapter 2

Hubble Space Telescope - Chapter 3

Hubble Space Telescope - Chapter 4

Hubble Space Telescope - Chapter 5

Hubble Space Telescope - Chapter 6

Hubble Space Telescope - Chapter 7

Hubble Space Telescope - Chapter 8

Hubble Space Telescope - Chapter 9