Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ




Ερωτήσεις για την εμπέδωση του μαθήματος...

α) Ποια είναι η γεωγραφική θέση της Ευρώπης;

β) Ποιο είναι το κλίμα της Ευρώπης;

γ) Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το κλίμα ενός τόπου;

δ) Τι ονομάζουμε ωκεάνιο και τι ορεινό κλίμα;

ε) Με βάση τον κλιματικό χάρτη της Ευρώπης, να αναφέρετε ποιες είναι οι κλιματικές ζώνες.

στ) Που οφείλεται  ανάπτυξη της Ευρώπης;

Εξασκούμαι ΕΔΩ

Με γρηγορότερους ρυθμούς αυξάνεται η θερμοκρασία στην Ευρώπη. Ο μεσογειακός Νότος είναι από τις περιοχές που πλήττονται ισχυρότερα και κινδυνεύει να μετατραπεί σε άγονη γη, ενώ ο Βορράς κινδυνεύει, αντίθετα, να μετατραπεί σε μια περιοχή μονίμως υγρή.                                     Η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει ανεβεί κατά 1 βαθμό Κελσίου. Στη βόρεια Ευρώπη θα υπάρξει αύξηση της υγρασίας αυτόν τον αιώνα, ενώ μεγαλύτερο μέρος της μεσογειακής Ευρώπης μπορεί να μετατραπεί σε έρημο, με βάση τις τάσεις που υπάρχουν ήδη. Τα φονικά κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, όπως του 2003, μπορεί να είναι πιο συχνά, ενώ "οι ετήσιες αλλαγές στις βροχοπτώσεις επιτείνουν τις διαφορές ανάμεσα σε ένα υγρό βόρειο τμήμα της Ευρώπης και ένα ξηρό νότιο".
Μεταξύ άλλων αντικτύπων της κλιματικής αλλαγής είναι και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών. Ορισμένοι πληθυσμοί ψαριών μετακινήθηκαν ήδη 1.000 χιλιόμετρα βορειότερα τα τελευταία 40 χρόνια, επισημαίνει η έκθεση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι και τα δύο τρίτα των αλπικών παγετώνων έχουν εξαφανιστεί από το 1850.
Στην Ευρώπη, 4 εκατομμύρια άνθρωποι και περιουσίες 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα κινδυνεύσουν από τις πλημμύρες που θα προκληθούν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών έως το 2100. Λίγοι στην Ευρώπη θα επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές, όπως οι αγρότες του Βορρά, που θα έχουν μεγαλύτερες περιόδους για την καλλιέργεια των προϊόντων τους.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ 2100 (ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1ο)



ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ 2100 (ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2ο)

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ 2100 (ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3ο)

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ 2100 (ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4ο)

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ 2100 (ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 5ο)

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ 2100 (ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 6ο)