Κυριακή 24 Μαΐου 2009

H Γη ήταν φιλική προς τη ζωή από μικρή ηλικία

Ο εκτεταμένος βομβαρδισμός της Γης από αστεροειδείς -στο μέγεθος της Γαλλίας!- πριν από 3,9 δισ. χρόνια δεν ήταν αρκετός για να εμποδίσει την εμφάνιση ζωής, δείχνει νέα μελέτη. Οι πρώτοι οργανισμοί ίσως εξελίχθηκαν 500 εκατ. χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί, δηλαδή πριν από 4,4 δισ. χρόνια.

Πολλοί επιστήμονες μέχρι πίστευαν τώρα ότι το μαζικό σφυροκόπημα του πλανήτη κατά την περίοδο του «Ύστερου Βαρέος Βομβαρδισμού», που κράτησε 20 - 200 εκατ. χρόνια και αύξησε τη θερμοκρασία σε συνθήκες κόλασης, θα είχε λιώσει το φλοιό της Γης και θα είχε εξαερώσει οποιαδήποτε ζωή στην επιφάνειά της. Εξάλλου, οι αρχαιότερες μικροσκοπικές μορφές ζωής, που έχουν ανακαλυφθεί σε βράχους, έχουν ηλικία περίπου 3,5 δισ. ετών, χρονολογούνται δηλαδή μετά τον κατακλυσμιαίο βομβαρδισμό. 



Τώρα, ένα τρισδιάστατο υπολογιστικό μοντέλο του νεαρού πλανήτη δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος του φλοιού θα είχε διατηρηθεί παρά το βομβαρδισμό από διαστημικούς βράχους. Η μελέτη εκτιμά ότι μόνο το 37% της επιφάνειας της Γης ήταν εντελώς ακατάλληλο για ζωή και μόνο το 10% είχε θερμοκρασίες άνω των 500 βαθμών Κελσίου. 


Δεδομένου ότι στην επιφάνεια της σημερινής Γης δεν διατηρούνται τα πρώτα γεωλογικά στρώματα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη δεδομένα από βράχους της Σελήνης, από μετεωρίτες και από τις επιφάνειες άλλων πλανητών.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε τι θα συμβεί αν ένας μετεωρίτης μεγάλου μεγέθους προσκρούσει στη Γη